torsdag 25 november 2010

Filmaffisch

Under gårdagen jobbade jag med filmaffischen. Jag valde att ladda ner testversionen av Photoshop. Det som jag lade ner mest tid på var att hitta bilder som jag kunde använda mig av, till slut hittade jag några som passade mitt tema på STOCK.xchng. Med hjälp av Måns instruktionsfilmer lyckades jag få till en affisch som jag känner är okej att publicera.


Jag känner att jag absolut kan ha användning av bildredigering med mina elever. T ex har eleverna i år 5 tillverkat Europaböcker som jag skulle vilja att de gjorde en framsida till. Men vi har inte Photoshop på skolans datorer och jag känner att jag inte riktigt lyckas när jag använder mig av Sumopaint. Jag får se om jag lyckas att lösa problemet. Nu tänker jag fortsätta att titta på bilder på nätet och testa andra bildredigeringsprogram.

fredag 12 november 2010

Medievanor

Jag valde att göra en enkät där elevrna skulle svara på nio frågor om sitt användande av datorn och internet. Enkäten gjorde jag på skolans läroplattform.
Svaren på enkäten visar att eleverna, som är i 10-12år, oftast träffar kompisar på fritiden, men inte särskilt långt efter kommer svaret att de använder sig av internet. Lägst resultat fick om de läser böcker eller tidningar på sin fritid. Enligt min lilla enkät använder de flesta internet några gånger i veckan, tätt följd av dem som använder sig av intenet varje dag. Några få procent använder sig aldrig av internet.

Enkät svaren följer Mediarådets rapport, se tidigare inlägg, som visar att de vanligaste aktiviteterna är att spela spel, titta på filmklipp och chatta. Ingen av dem som har svarat på enkäten använder sig av e-post. De vanligaste sajterna som eleverna användersig av är Facebook, Youtube, MSN och Bildagboken. Flera av eleverna skriver också att de använder sig av skolans läroplattform.

Flera av eleverna svarar i enkäten att det inte är oroliga för något när de använder sig av internet. De som känner oro är mest rädda för att det ska hända något med datorn, att den ska få virus eller gå sönder. Några skriver också att de känner oro inför att de ska få kontakt med "fel" person, råka köpa skaer som man inte tänkt eller att någon ska skicka/skriva dumma kommentarer om dem.

Under sista frågan i enkäten skulle eleverna fundra över hur vi i skolan skulle kunna använda oss av internet. Eleverna svarade att de vill lära sig mer om hur man kan använda internet, någon skriver: "en ordentlig utbildning om hur man hittar på Internet". De vill ha hjälp att söka fakta, de vill ha roligt vid datorn och lära sig skriva snabbare. Någon elev skriver också att vi inte ska använda oss av datorn i skolan: " det blir för mycket datorer".

Mina funderingar kretsar en del kring hur min skola ska arbeta kring datorn och internet. Jag får en känsla när jag samtalar kring datorn och internet med eleverna att de vill ha någon sorts hjälp hur de kan använda sig av datorn. Hur ska vi hjälpa dem och vad kommer att krävas av oss pedagoger? Jag har inte svaren men jag hoppas att vi på min skola eller kanske hela kommunen kan arbeta mot samma mål att bygga upp en gemensam strategi kring IT. Om någon vecka ska jag träffa blivande verksamhetsutvecklaren i kommunen, kanske kan de ge något.

onsdag 10 november 2010

Frustrerad

Under en tid har jag jobbat med programhanteringsuppgifterna som vi fått. Jag valde att fortsätta med sumopaint och redigera en bild som jag skulle använda på min Weebly-sida. Det var väldigt bra för mig att få möjlighet att titta på Lars och Måns inspelade små filmer och sedan prova själv. Jag la ner ganska mycket tid på att titta på olika bildsidor och provade mig fram att redigera. Beskära och lägga in text gick bra men när jag skulle frilägga bilder lyckades jag inte helt. Det känns lite frustrerande att ha jobba länge med en uppgift och inte lyckas helt.

tisdag 9 november 2010

Startnyckel 2

Denna vecka har vi på min skola haft värdegrundsarbete. Jag och några elever från år 6 har jobbat vidare med den starnyckel som vi gjort tillsammans kring e-mobbing. Vi visade filmen i tre klasser och sedan hade vi diskussioner i mindre grupper och som avslutning gjorde vi en praktisk övning som vi hämtat från Friends hemsida.

Det har varit en väldigt givande dag både för mig och eleverna. Jag har fått lära mig mer om vad man eleverna sysslar med på nätet och vi har tipsat varandra vad man kan göra om man stöter på problem. Här fick jag lära mig av eleverna hur man kan anmäla t ex bilder på Facebook och Bilddagboken.
Detta var starten kring detta arbete kring e-mobbing, jag inser att vi kommer att behöva fortsätta arbetet, framförallt förebyggande. Känner mig lite ensam när jag arbetar kring dessa frågor, hoppas att vi tillsammans på min arbetsplats kan komma på hur vi går vidare.